Ga naar de hoofdinhoud

Vakantie geboekt? Werknemers opgelet!

Werknemers opgelet: deze zomer op vakantie naar een oranje gebied? Niet geheel zonder risico’s!

We snakken allemaal naar een zon, zee en strandvakantie, maar de meeste Europese (vakantie)landen zijn momenteel een oranje- of geelgebied. Geel mag je naar afreizen, maar er zijn risico’s en oranje brengt een verplichte quarantaine van twee weken met zich mee. Vooral dit laatste kan tot problemen leiden. Hoe leg je dat aan je baas uit? Welke gevolgen kan dit hebben?

Arbeidsrecht en vakanties 

Het instructierecht van de werkgever (art. 7:660 BW) reikt niet zover dat de werkgever je kan verbieden om af te reizen en dus op vakantie te gaan naar een oranje gebied. Maar of het verstandig is? In deze blog zal ik drie relevante uitspraken bespreken, gevolgd door een aantal tips.

- Werknemer keerde – ondanks verscheidene verzoeken daartoe van de werkgever – maandenlang niet terug uit Amerika en kon hiervoor geen rechtvaardiging (uitleg) geven. Dit leverde volgens de kantonrechter Arnhem een dringende reden op en dus een terecht gegeven ontslag op staande voet (ECLI:NL:RBGEL:2020:7003);

- Werknemer ging, ondanks de intrekking van de werkgever ter zake het eerder verleende verlof, toch op vakantie naar Polen. Dit was voor de werkgever de druppel en een reeks eerder voorgevallen incidenten maakten dit een terecht gegeven ontslag op staande voet, aldus de kantonrechter te Maastricht. De kantonrechter heeft een rechtsoverweging hieraan gewijd en overwoog o.a. dat de werknemer na terugkomst uit Polen 10 dagen in verplichte quarantaine moest en geen functie bekleedde die hij middels ‘’thuiswerken’’ zou kunnen uitvoeren. Hierdoor had de werkgever een zwaarwegend (bedrijfs)belang om de werknemer niet toe te staan naar Polen te gaan (ECLI:NL:RBLIM:2021:3110);

- Werknemer had maar liefst 5 keer gelogen over zijn vakantiebestemming. Hij had aangegeven naar Griekenland en Duitsland af te reizen, maar was in werkelijkheid in Turkije geweest. Ook had deze werknemer een vals document opgemaakt waaruit zou blijken dat hij in Duitsland en Griekenland is geweest. De kantonrechter te Zwolle achtte dit een zo ernstig en verwijtbaar handelen dat de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever werd ontbonden en de werknemer geen transitievergoeding ontving. Dit is uitzonderlijk, temeer nu de werknemer al 30 jaar in dienst was bij de werkgever (ECLI:NL:RBOVE:2020:4497).

Kortom: wees open en eerlijk naar je werkgever toe dat je vakantieplannen hebt en kijk hoe je de eventuele daaraan gekoppelde verplichte (thuis)quarantaine eventueel kunt overbruggen door bepaalde (extra) werkzaamheden vanuit huis uit te voeren. Indien je namelijk niet thuis kunt werken, is de kans groot dat de werkgever geen verplichting heeft om je door te betalen, terwijl je verplicht in quarantaine zit. Hier loop je dus als werknemer een (financieel) risico. Indien je als werknemer al (meerdere) waarschuwingen hebt gehad kan het leiden tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst en in uiterste gevallen tot ontslag op staande voet. Geen goed begin van een welverdiende vakantie.

Meer weten over arbeidsrecht?

Voor vragen over arbeidsrecht neem dan geheel vrijblijvend contact op met Mr. G.K. (Kim) Fraterman via k.fraterman@blankestijnadvocaten.nl of 074 – 259 38 67.

Professioneel, flexibel & laagdrempelig

Vrijblijvend met ons in gesprek?

Wilt u meer weten over onze werkwijze of specialismen? Wij denken graag met u mee.

Back to top